HD-lähetysten seuraaminen onnistuu Antenna ja/tai Cable Ready HD -laitteilla. Osoitteesta www.testatutlaitteet.fi löydät luettelon kaikista testatuista teräväpiirtolähetysten katseluun soveltuvista television päätelaitteista niin kaapeli- kuin antenniverkkoon.
Antennitelevisioverkon lähetyksissä siirrytään DVB-T2 -tekniikan käyttöön, koska se lisää kanavanippujen lähetyskapasiteettia. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että antenniverkossa voidaan lähettää sekä teräväpiirtokanavia että aiempaa enemmän perustasoisia tv-lähetyksiä.
Muutos koskee antennitalouksia. Antenniverkon lähetyksissä siirrytään lähivuosina kokonaan DVB-T2-tekniikkaan. Muutos ei koske talouksia, joissa katsotaan tv-ohjelmia kaapeliverkosta, iptv:stä tai satelliitilla.
Osa tv-kanavista siirtyi kanavanipusta toiseen, jolloin niiden lähetystaajuudet muuttuivat.
Samana päivänä 17.5.2017 antenniverkon maksu-tv-kanavat siirtyivät DVB-T2-lähetysteknologiaan, jonka jälkeen niiden vastaanottamiseksi on tarvittu DVB-T2-vastaanotin (Antenna Ready HD).
Teräväpiirtolähetyksiä lähetetään maanpäällisessä verkossa sekä VHF- että UHF-taajuuksilla. Viestintäviraston määräys 65 edellyttää, että UHF- ja VHF-lähetteiden vastaanottoon käytetään erillisiä antenneja.
Suomessa on kaksi antenniverkkoa, jotka toimivat eri taajuusalueilla ja niitä operoivat eri yritykset, Digita ja DNA. Antennitalouksissa koko teräväpiirtotarjonnan katsominen vaatii Antenna Ready HD -vastaanottimen sekä erilliset UHF- ja VHF -antennit. Operaattorikohtaisen teräväpiirtotarjonnan löydät operaattorien sivuilta (Digita ja DNA) tai osoitteesta www.kaikkitelevisiosta.fi.
Antenneja, joissa on sisäänrakennettu vahvistin, ei saa käyttää.
Lisätietoja Pientalon antennioppaasta ja Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:stä ja Viestintäviraston sivuilta sekä operaattoreiden sivuilta: DNA ja Digita.
Antennitalouksissa teräväpiirtolähetysten katsominen vaatii teräväpiirtonäytön lisäksi VHF- ja/tai UHF-antennin sekä HD:tä tukevan digivirittimen.
HD-vastaanotin liitetään samaan antennirasiaan kuin perinteinen digi-tv-vastaanotin.
HD-lähetykset eivät pääsääntöisesti vaadi antenniverkon kunnostusta tai uudistusta. Kiinteistön päävahvistin ja/tai antenni on kuitenkin syytä tarkistaa ja tarvittaessa päivittää HD-aikaan. Antennien kunto tarkistetaan ja tarvittaessa uudelleensuunnataan tai antenni/antennit uusitaan. IPTV-vastaanotin liitetään yleensä kiinteistön sisäjohtoverkon tietoliikennerasiaan (RJ45).
Monissa kiinteistöissä on edelleen käytössä puhelinsisäjohtoverkko, jota ei ole alun perin suunniteltu nopeille laajakaistayhteyksille. Kiinteistön putki- ja sähköverkkojen saneerauksen yhteydessä kannattaa uusia myös sisäjohto- ja antenniverkot HD-ajan vaatimuksia vastaaviksi.
Kysy lisää Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:stä!
Osoitteesta www.testatutlaitteet.fi löydät luettelon kaikista Suomessa testatusta, teräväpiirtolähetysten katseluun soveltuvista televisiopäätelaitteista niin antenni- kuin kaapeliverkkoon.
Uuden television tai digiboksin ostajan kannattaa tarkistaa, että tv-vastaanotin ja/tai digiboksi on Antenna Ready HD - tai (antennitalouteen) tai Cable Ready HD -hyväksytty (kaapelitalouteen). Lisäksi on laitteita, jotka sopivat sekä antenni- että kaapelitalouteen. Osoitteesta www.testatutlaitteet.fi löydät luettelon kaikista testatuista teräväpiirtolähetysten katseluun soveltuvista television päätelaitteista niin antenni- kuin kaapeliverkkoon.
Full HD -termi tarkoittaa, että television näytön tarkkuus riittää HD-tasoisen kuvan esittämiseen. HD Ready -merkintää käytetään ilmaisemaan näytön HDTV-yhteensopivuutta. Televisiossa tulee kuitenkin lisäksi olla viritin, joka pystyy vastaanottamaan teräväpiirolähetyksiä. Tällainen viritin on laitteissa, joilla on Antenna Ready HD ja/tai Cable Ready HD -hyväksyntä.
Full HD- tai HD Ready -televisiolla voi vastaanottaa teräväpiirtolähetyksiä, liität siihen Antenna Ready HD- ja/tai Cable Ready HD -digiboksin.
Tarjolla on myös ilmaisia eli vapaasti vastaanotettavia kanavia, joiden katselusta ei tarvitse maksaa erikseen. www.kaikkitelevisiosta.fi -sivustolta löytyy tieto siitä, mitä kanavia on saatavilla antenni-, kaapeli-, iptv- ja satelliittitelevisioverkoissa eri operaattoreilla, mistä kanavapaketista kanavat löytyvät ja mitä laitteita katseluun tarvitaan. Palvelu kertoo myös, onko kanava maksullinen vai vapaasti katsottavissa, millaisilla laitteilla kanava näkyy ja kenen operaattorin valikoimista se löytyy.
HD-lähetykset salataan ohjelmien oikeuksien haltijoiden vaatimuksesta. Salauksella estetään laiton esittäminen. Pääkanavat lähettävät myös salaamattomia HD-lähetyksiä.
Jos kaikissa kodin televisioissa on sopiva kortinlukijapaikka, kortinlukijaa ja siinä olevaa korttia voi periaatteessa siirtää televisiosta toiseen ja katsoa kortilla näkyviä kanavia missä huoneessa tahansa. Se, voiko yhtä ohjelmakorttia linkittää useampaan eri laitteeseen, vaihtelee kuitenkin operaattoreittain eli asia kannattaa aina tarkistaa erikseen omalta palveluntarjoajalta.
Linkitys on tapa suojata sisältöä laittomalta jakelulta.
Eri operaattorit käyttävät eri salaustekniikkaa. Linkitystä sisällönsuojauksena käyttävien operaattoreiden maksullista sisältöä voi katsoa ainoastaan ohjelmakorttiin linkitetyllä laitteella.
Jos käyttämäsi tv-palvelut tulee linkittää, ilmoita operaattorillesi ohjelmakortin numero sekä 11-numeroinen linkitystunnus, joka löytyy kortinlukijasta tai boksista.
Linkitettävä digiboksi tai kortinlukija on aina linkitettävä ohjelmakortin kanssa riippumatta siitä, katsotaanko HD- vai SD-kanavia.
Mitä todennäköisimmin vika on kytkennöissä tai asetuksissa. Käy huolellisesti läpi television, digiboksin ja muiden laitteiden käyttö- ja asennusohjeet. Tuplatarkista, että piuhat ovat hyvin kiinni – ja oikeissa paikoissa.
Tiedossa olevat verkon vikatilanteet on koottu Viestintäviraston ylläpitämään MONITORi-palveluun. Lisäksi löydät neuvoja Viestintäviraston sivuilta: Kaapelitelevision häiriöt ja Antennitelevision häiriöt. Tarvittaessa saat apua myös omalta operaattoriltasi.
Lisätietoja teräväpiirrosta saat mm. omalta TV-operaattoriltasi ja televisioyhtiöiltä. Tarkista oman operaattorisi yhteystiedot tästä:
- Antenniverkon HD-katseluun liittyvät asiat: Digita, DNA Welho
- Kaapeliverkon HD-katseluun liittyvät asiat: Anvia, DNA Welho, Elisa, Haminetti, Härkätien Puhelin, Kaisanet Oy, Karjaan Puhelin, LPOnet, Lumotv, MSOYnet, Partel, Sonera, SSPNET, VSPShop
- Iptv-verkon HD-katseluun liittyvät asiat: Anvia, Elisa, Härkätien Puhelin, Kaisanet Oy, Kemiön Puhelin Oy, LPOnet, Lumotv, Maxivision, Sonera, SSPNET
- Satelliittiverkon HD-katseluun liittyvät asiat: Canal Digital, Viasat
- Kanavayhtiöiden teräväpiirtotarjonta: Yle, MTV, Nelonen
Apua saat omalta operaattoriltasi, ks. yhteystiedot yllä. Tiedossa olevat vikatilanteet on myös koottu Viestintäviraston ylläpitämään MONITORi-palveluun. Lisäksi löydät neuvoja Viestintäviraston sivuilta: Kaapelitelevision häiriöt ja Antennitelevision häiriöt.
Hybridi-tv (HbbTV, Hybrid Broadcast Broadband TV) yhdistää nimensä mukaisesti antenni-tv:n ja internetin. Hybridi-tv toimii Digitan antennitelevisioverkossa.
Hybridi-tv:n parhaita ominaisuuksia on muun muassa mediatalojen netti-tv-tarjonnan tuominen televisiokanavien yhteyteen. Tekniikka mahdollista esimerkiksi aiemmin lähetettyjen ohjelmien katsomisen tv:stä.
Hybridi-tv-toiminnallisuus rikastaa olennaisesti tv:n katseluelämystä ja tuo samalla netistä tutut vuorovaikutteiset toiminnallisuudet myös televisioon.
Lisätietoja hybridi-tv:stä www.hybriditv.fi
Televisio kytketään kiinteään tai langattomaan laajakaistaverkkoon ja aktivoidaan asetuksista HbbTV -ominaisuus käyttöön.
Jo nyt merkittävässä osassa Suomessa myytävistä älytelevisioissa on hybridi-tv-ominaisuus, vaikkei sitä erikseen mainittaisi.
Hybridi-palvelut käynnistyvät kaukosäätimen punaisesta napista, jota kuvaruutuun ilmestyvä punainen painike kehottaa painamaan. TV-ruutuun avautuu valikko, josta voi valita haluamansa toiminnallisuuden. Punainen painike näkyy vain niissä televisioissa, joissa hybridi-tv-ominaisuus ja laajakaistayhteys on aktivoitu.
Hybridi-tv:n tunnistaa tv-ruudulle näkyviin tulevasta punaisesta pallukasta. Ks. Edellinen vastaus.
Digitan antenni-tv-verkon asiakkaat voivat kokeilla hybridi-tv-sovellusta esimerkiksi Nelonen Median kanavilla Nelonen, Sub, Hero ja Liv sekä Ylen kanavilla Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema ja Yle Fem.
HD-kuva on nykyistä tarkempi, ja se toistaa värit kirkkaammin ja eloisasti. HD-kuvaa voit verrata perinteiseen kuvaan tällä sivustolla.