Haluan katsoa teräväpiirtolähetyksiä. Onnistuuko se nykyisellä televisiollani?
V:

HD-lähetysten seuraaminen onnistuu Antenna ja/tai Cable Ready HD -laitteilla. Osoitteesta www.testatutlaitteet.fi löydät luettelon kaikista testatuista teräväpiirtolähetysten katseluun soveltuvista television päätelaitteista niin kaapeli- kuin antenniverkkoon.

Miksi antenniverkossa siirrytään uuteen DVB-T2-teknologiaan?
V:

Antennitelevisioverkon lähetyksissä siirrytään DVB-T2 -tekniikan käyttöön, koska se lisää kanavanippujen lähetyskapasiteettia.  Käytännössä se tarkoittaa sitä, että antenniverkossa voidaan lähettää sekä teräväpiirtokanavia että aiempaa enemmän perustasoisia tv-lähetyksiä.  

Keitä television teknologiamuutos koskee?
V:

Muutos koskee antennitalouksia. Antenniverkon lähetyksissä siirrytään lähivuosina kokonaan DVB-T2-tekniikkaan. Muutos ei koske talouksia, joissa katsotaan tv-ohjelmia kaapeliverkosta, iptv:stä tai satelliitilla.

Antennitelevision uusi toimilupakausi käynnistyi 17.5.2017. Mitä tällöin tapahtui?
V:

Osa tv-kanavista siirtyi kanavanipusta toiseen, jolloin niiden lähetystaajuudet muuttuivat.

Samana päivänä 17.5.2017 antenniverkon maksu-tv-kanavat siirtyivät DVB-T2-lähetysteknologiaan, jonka jälkeen niiden vastaanottamiseksi on tarvittu DVB-T2-vastaanotin (Antenna Ready HD).

Mistä löydän tietoa antenniverkon kanavatarjonnasta?
V:

Löydät tietoa antenniverkon koko kanavatarjonnasta Digitan verkkosivuilta.

Minkälaisia laitteita tarvitaan HD-ohjelmien katsomiseen antennitalouksissa?
V:

Antennitalouksissa teräväpiirtolähetysten katsominen vaatii teräväpiirtonäytön lisäksi UHF-antennin sekä HD:tä tukevan digivirittimen.

Minkälaisia vaatimuksia HD-lähetysten vastaanotto asettaa kiinteistön antenni- ja sisäjohtoverkolle?
V:

HD-vastaanotin liitetään samaan antennirasiaan kuin perinteinen digi-tv-vastaanotin.

HD-lähetykset eivät pääsääntöisesti vaadi antenniverkon kunnostusta tai uudistusta. Kiinteistön päävahvistin ja/tai antenni on kuitenkin syytä tarkistaa ja tarvittaessa päivittää HD-aikaan. Antennien kunto tarkistetaan ja tarvittaessa uudelleensuunnataan tai antenni/antennit uusitaan. IPTV-vastaanotin liitetään yleensä kiinteistön sisäjohtoverkon tietoliikennerasiaan (RJ45).

Monissa kiinteistöissä on edelleen käytössä puhelinsisäjohtoverkko, jota ei ole alun perin suunniteltu nopeille laajakaistayhteyksille. Kiinteistön putki- ja sähköverkkojen saneerauksen yhteydessä kannattaa uusia myös sisäjohto- ja antenniverkot HD-ajan vaatimuksia vastaaviksi.

Kysy lisää Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:stä!

Mistä tiedän, onko televisioni tai digiboksini Antenna Ready HD tai Cable Ready HD?
V:

Osoitteesta www.testatutlaitteet.fi löydät luettelon kaikista Suomessa testatusta, teräväpiirtolähetysten katseluun soveltuvista televisiopäätelaitteista niin antenni- kuin kaapeliverkkoon.

 

Olen ostamassa uuden television. Mitä kannattaa ottaa huomioon?
V:

Uuden television tai digiboksin ostajan kannattaa tarkistaa, että tv-vastaanotin ja/tai digiboksi on Antenna Ready HD - tai (antennitalouteen) tai Cable Ready HD -hyväksytty (kaapelitalouteen).  Lisäksi on laitteita, jotka sopivat sekä antenni- että kaapelitalouteen. Osoitteesta www.testatutlaitteet.fi löydät luettelon kaikista testatuista teräväpiirtolähetysten katseluun soveltuvista television päätelaitteista niin antenni- kuin kaapeliverkkoon.

Minulla on jo Full HD-/HD Ready -televisio. Voiko televisiollani katsoa teräväpiirtolähetyksiä?
V:

Full HD -termi tarkoittaa, että television näytön tarkkuus riittää HD-tasoisen kuvan esittämiseen. HD Ready -merkintää käytetään ilmaisemaan näytön HDTV-yhteensopivuutta. Televisiossa tulee kuitenkin lisäksi olla viritin, joka pystyy vastaanottamaan teräväpiirolähetyksiä. Tällainen viritin on laitteissa, joilla on Antenna Ready HD ja/tai Cable Ready HD -hyväksyntä.

Full HD- tai HD Ready -televisiolla voi vastaanottaa teräväpiirtolähetyksiä, liität siihen Antenna Ready HD- ja/tai Cable Ready HD -digiboksin.

Ovatko kaikki HD-lähetykset maksullisia?
V:

Tarjolla on myös ilmaisia eli vapaasti vastaanotettavia kanavia, joiden katselusta ei tarvitse maksaa erikseen.

Miksi lähetykset salataan?
V:

HD-lähetykset salataan ohjelmien oikeuksien haltijoiden vaatimuksesta. Salauksella estetään laiton esittäminen. Pääkanavat lähettävät myös salaamattomia HD-lähetyksiä.

Meillä on kolme HD Ready -televisiota. Montako ohjelmakorttia tarvitsen?
V:

Jos kaikissa kodin televisioissa on sopiva kortinlukijapaikka, kortinlukijaa ja siinä olevaa korttia voi periaatteessa siirtää televisiosta toiseen ja katsoa kortilla näkyviä kanavia missä huoneessa tahansa. Se, voiko yhtä ohjelmakorttia linkittää useampaan eri laitteeseen, vaihtelee kuitenkin operaattoreittain eli asia kannattaa aina tarkistaa erikseen omalta palveluntarjoajalta.

HD-laitteiden yhteydessä puhutaan linkityksestä. Mitä se tarkoittaa?
V:

Linkitys on tapa suojata sisältöä laittomalta jakelulta.

Eri operaattorit käyttävät eri salaustekniikkaa. Linkitystä sisällönsuojauksena käyttävien operaattoreiden maksullista sisältöä voi katsoa ainoastaan ohjelmakorttiin linkitetyllä laitteella.

Jos käyttämäsi tv-palvelut tulee linkittää, ilmoita operaattorillesi ohjelmakortin numero sekä 11-numeroinen linkitystunnus, joka löytyy kortinlukijasta tai boksista. 

Linkitettävä digiboksi tai kortinlukija on aina linkitettävä ohjelmakortin kanssa riippumatta siitä, katsotaanko HD- vai SD-kanavia.

Televisio on pimeänä eikä mitään tapahdu. Mitä teen?
V:

Mitä todennäköisimmin vika on kytkennöissä tai asetuksissa. Käy huolellisesti läpi television, digiboksin ja muiden laitteiden käyttö- ja asennusohjeet. Tuplatarkista, että piuhat ovat hyvin kiinni – ja oikeissa paikoissa.

Tiedossa olevat verkon vikatilanteet on koottu Viestintäviraston ylläpitämään MONITORi-palveluun. Lisäksi löydät neuvoja Viestintäviraston sivuilta: Kaapelitelevision häiriöt ja Antennitelevision häiriöt. Tarvittaessa saat apua myös omalta operaattoriltasi.

Mihin voin ottaa yhteyttä, jos tarvitsen lisätietoja teräväpiirtokatseluun liittyen?
V:

Lisätietoja teräväpiirrosta saat mm. omalta TV-operaattoriltasi ja televisioyhtiöiltä. Tarkista oman operaattorisi yhteystiedot tästä:

Mihin voin ottaa yhteyttä, jos TV ei näy?
V:

Apua saat omalta operaattoriltasi, ks. yhteystiedot yllä. Tiedossa olevat vikatilanteet on myös koottu Viestintäviraston ylläpitämään MONITORi-palveluun. Lisäksi löydät neuvoja Viestintäviraston sivuilta: Kaapelitelevision häiriöt ja Antennitelevision häiriöt.

Mitä tarkoittaa hybridi-tv?
V:

Hybridi-tv (HbbTV, Hybrid Broadcast Broadband TV) yhdistää nimensä mukaisesti antenni-tv:n ja internetin. Hybridi-tv toimii Digitan antennitelevisioverkossa.

Hybridi-tv:n parhaita ominaisuuksia on muun muassa mediatalojen netti-tv-tarjonnan tuominen televisiokanavien yhteyteen. Tekniikka mahdollista esimerkiksi aiemmin lähetettyjen ohjelmien katsomisen tv:stä.

Hybridi-tv-toiminnallisuus rikastaa olennaisesti tv:n katseluelämystä ja tuo samalla netistä tutut vuorovaikutteiset toiminnallisuudet myös televisioon.

Lisätietoja hybridi-tv:stä www.hybriditv.fi

Mitä hybridi-tv edellyttää televisiovastaanottimelta?
V:

Televisio kytketään kiinteään tai langattomaan laajakaistaverkkoon ja aktivoidaan asetuksista HbbTV -ominaisuus käyttöön.

Jo nyt merkittävässä osassa Suomessa myytävistä älytelevisioissa on hybridi-tv-ominaisuus, vaikkei sitä erikseen mainittaisi. 

Hybridi-palvelut käynnistyvät kaukosäätimen punaisesta napista, jota kuvaruutuun ilmestyvä punainen painike kehottaa painamaan. TV-ruutuun avautuu valikko, josta voi valita haluamansa toiminnallisuuden. Punainen painike näkyy vain niissä televisioissa, joissa hybridi-tv-ominaisuus  ja laajakaistayhteys on aktivoitu.

Miten hybridi-tv:tä käytetään?
V:

Hybridi-tv:n tunnistaa tv-ruudulle näkyviin tulevasta punaisesta pallukasta. Ks. Edellinen vastaus.

Digitan antenni-tv-verkon asiakkaat voivat kokeilla hybridi-tv-sovellusta esimerkiksi Nelonen Median kanavilla Nelonen, Sub, Hero ja Liv sekä Ylen kanavilla Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema ja Yle Fem.

Miten teräväpiirto parantaa nykyistä televisiokuvaani?
V:

HD-kuva on nykyistä tarkempi, ja se toistaa värit kirkkaammin ja eloisasti.  HD-kuvaa voit verrata perinteiseen kuvaan tällä sivustolla.