Antenna Ready HD

Laitteella, jossa on tämä merkintä, voi antennitelevisioverkossa nykyisten perustarkkuuden televisiokanavien lisäksi katsella myös HD- eli teräväpiirtokanavia ja maksullisia HD-tv-palveluita. Laite toimii testatusti kaikissa Suomen antennitelevisioverkoissa. Kaikissa Antenna Ready HD -vastaanottimissa on DVB-T2-viritin.

Blu-ray

Levyformaatti, jolla voidaan tallentaa DVD-levyn kaltaiselle levylle suuri määrä dataa. Mahdollistaa teräväpiirtoelokuvien tallentamisen ja jakelun levyllä. Ei käytetä televisiojakelussa.

Cable Ready HD

Laitteella, jossa on tämä merkintä, voi kaapelitelevisioverkossa nykyisten normaalitarkkuuden televisiokanavien lisäksi katsella myös HD- eli teräväpiirtokanavia. Laite toimii testatusti kaikissa Suomen kaapelitelevisioverkoissa.

Cl+ (Cl Plus)

Kortinlukijoissa ja televisioissa käytetty tekniikka maksullisten teräväpiirtokanavien katsomiseen. CI+ kortinlukija avaa teräväpiirtoiset maksutelevisiolähetykset ainoastaan CI+ kortinlukijapaikalla varustetuissa televisioissa. Kaapelitelevisioverkossa CI+ kortinlukijoita voidaan kuitenkin käyttää myös vanhemmissa televisioissa tavallisen tarkkuuden maksu-tv-lähetysten katsomiseen.

Myös CI+ kortinlukijapaikalla varustetuissa televisioissa voidaan käyttää vanhempia kortinlukijoita normaalitarkkuuden maksu-tv-lähetysten katsomiseen.

CI+ kortinlukija tulee aina linkittää ohjelmakortin kanssa, vaikka sillä katsottaisiin vain normaaleja maksu-tv-kanavia. Linkittämistä varten tulee ottaa yhteyttä oman maksu-tv-operaattorin asiakaspalveluun.

DVB-T2

Antennitelevisioverkossa käytettävä lähetystekniikka, jolla myös HD-lähetykset välitetään. Korvaa vähitellen sen rinnalla nyt käytetyn DVB-T-lähetystekniikan. Edellyttää toimiakseen DVB-T2-virittimen televisiovastaanottimessa.

DVB-vastaanotin

Televisio tai digiboksi, jolla kyetään ottamaan vastaan televisiolähetyksiä joko antenniverkossa (DVB-T), kaapeliverkossa (DVB-C) tai satelliitin kautta (DVB-S).

Full HD

Markkinointitermi, jonka käyttöä ei ole standardoitu, mutta jolla tarkoitetaan yleensä sellaista teräväpiirtonäyttöä, jonka tarkkuus on vähintään 1920 x 1080 pikseliä (vrt. HD Ready).

Full HD 3D

Teräväpiirtovastaanotin, jossa myös 3D-ominaisuus. Television lisäksi tarvitaan 3D-tahdistuslähetin, 3D-lasit sekä 3D-grafiikkaisia Blu-ray-elokuvia varten Blu-ray-soitin. 3D-televisiota voi katsoa myös ilman laseja, jolloin televisiosta näkyy normaalia 2D-kuvaa.

HbbTV, hybriditelevisio

HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) eli hybriditelevisio yhdistää antenni- tai kaapeliverkon kautta vastaanotetun tv-lähetyksen ja laajakaistan kautta saatavat palvelut. Se mahdollistaa erilaisten lisäpalveluiden saamisen televisiovastaanottimeen. Käytettävissä olevat HbbTV-palvelut näkyvät antenniverkon ja joidenkin kaapeliverkkojen kautta. Televisiovastaanottimen on oltava liitettynä internetiin ja HbbTV-ominaisuuden on oltava aktivoituna.

HD Compatible

Merkintä, jonka käyttöä ei ole standardoitu. Ei takaa oikeaa HDTV-yhteensopivuutta. Älä sekoita tätä Antenna Ready HD tai Cable Ready HD -merkintöihin.

HD Ready

Markkinointitermi, jonka käyttöä ei ole standardoitu, mutta jolla tarkoitetaan yleensä sellaista teräväpiirtonäyttöä, jonka tarkkuus on vähintään 1920 x 1080 pikseliä (vrt. "Full HD"). Vastaanottimessa ei välttämättä ole antenniverkossa tapahtuvaan HDTV-vastaanottoon soveltuvaa DVB-T2-viritintä. Älä sekoita tätä Antenna Ready HD tai Cable Ready HD -merkintöihin.

HD-lähetys

HD- eli teräväpiirtolähetyksen tarkkuus on parhaimmillaan lähes viisi kertaa suurempi kuin tavallisen digi-tv-lähetyksen. Ero näkyy televisioruudulla selvästi tarkempana kuvana ja kirkkaampina väreinä. HD-lähetyksen katsomiseen tarvitaan siihen soveltuvat laitteet.

HDMI

Lyhenne sanoista High Definition Multimedia Interface. Tarkoittaa kaapeliliitäntää, jolla johdetaan digitaalista kuvaa ja ääntä laitteiden, esimerkiksi television ja digiboksin, välillä.

HDTV

High-definition television – teräväpiirtotelevisio. Digitaalitelevision kehitysaskel kohti tarkempaa kuvaa ja parempaa ääntä.

Internet-televisio, netti-TV

Internet-verkossa välitettävä televisionomainen palvelu, jota katsotaan tyypillisesti tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Internet-televisio on eri asia kuin iptv eli laajakaistatelevisio.

IPTV

Lyhenne, jota käytetään, kun TV-lähetyksen siirtotienä toimii internet (iptv).

Kortinlukija (CA-moduuli)

Televisioon liitettävä lisälaite, johon ohjelmakortti laitetaan. Lukijaa tarvitaan, jos halutaan katsoa maksu-tv-ohjelmia, eikä televisiossa ole sisäänrakennettua lukijaa tai televisioon ei ole liitetty digiboksia.

LED TV

Televisio, jonka nestekidenäytössä on LED-taustavalot paremman kuvanlaadun saavuttamiseksi.

Linkitysnumero (Sirun tunniste / Pairing ID / Chip ID / CAM-ID / Chipset-ID)

Sarjanumeron kaltainen, laitteen yksilöllinen tunniste (11 numeroa) joka löytyy kaikista Cable Ready HD ja Antenna Ready HD -digibokseista sekä CI+ -kortinlukijoista. Tunniste löytyy laitteen takaa tai pohjasta sekä myös käyttövalikosta. Linkitysnumero ilmoitetaan operaattorille ohjelmakortin ja laitteen linkittämistä ja salauksen poistamista varten. Ohjelmakortti avaa HD-sisällön vain niissä laitteissa, joihin se on linkitetty. Näin pyritään estämään laitonta jakelua.

 

SDTV

Standard-definition television. Aikaisempaa tekniikkaa edustava perinteinen, ei-teräväpiirtotelevisio.

UHDTV

Ultra High Definition TV. Televisiokuva, jonka tarkkuus on vielä suurempi kuin HDTV:llä. 4K UHDTV -näytöllä tarkoitetaan näyttöä, jonka tarkkuus on 3840 x 2160 pikseliä. 8K UHDTV viittaa näyttöön, jonka tarkkuus on 7680 x 4320 pikseliä. Ei jaeta Suomessa kaapelitelevisio- tai antenniverkossa.

VGA-liitin

Näyttöstandardi, lyhenne sanoista Video Graphics Array.